8/8/15

Vietnam del Sud: Ho Chi Minh i Cuchi Tunels


La Ciutat de Ho Chi Minh és sense dubte una ciutat de contrastos, amb un centre típic amb edificis i preus de les ciutats occidentals però mantenint (una mica allunyats del rovell de l'ou), els hotels més barats, els "restaurants" al carrer per menjar per 2$ o els mercats on trobar absolutament de tot.

De l'aeroport agafem un bus urbà que ens deixa al costat de la zona de Pham Ngu Lao. Aquí és on es poden trobar habitacions barates (al voltant de 10$) i amb molt d'ambient turístic. La tarda la passem perdent-nos pels mercats on comprem alguna que altra cosa de marca (o més aviat imitació de...) i visitant els gratacels del centre.




Per l'endemà hem contractat una excursió guiada als túnels de Cuchi, lloc estratègic clau pel desenllaç de la guerra de Vietnam. Els túnels es troben a unes dues horetes de la ciutat. En el nostre cas contractem el viatge amb bus i guia pels túnels tot junt per uns 6$ (entrada a apart uns 7-8$). En el nostre viatge a Vietnam, aquesta visita guiada possiblement estigui en el nostre "top-5", no per la espectacularitat dels túnels en sí, sinó per la sort de tenir un molt bon guia que aconsegueix transportar-nos als anys 60 i 70.

La mescla de passió/tristesa en que el guia ens ensenyava com els vietnamites pobres però enginyosos, van derrotar als americans i cada vegada menys nombrosos vietnamites del sud a una guerra on en realitat els americans venien a lluitar contra els comunistes russos i xinesos que donaven suport al del nord de Vietnam, perquè no es fessin més forts del que ja eren

El resultat final va ser de 4.000.000 de vietnamites morts més tots els efectes secundaris que els homes de l'altre costat del pacífic van deixar al aprofitar aquesta guerra per fer proves amb els agents químics tipus ("el agente naranja") sobre la població del sud-est asiàtic. 





Els túnels de Cuchi van ser doncs claus per desenllaç de la guerra i per ajudar a fer caure les bases Americanes que hi havia al sud del País i al voltant de Saigon que finalment al 1975 va caure a les mans del comunistes i els americans es van retirar.

La sortida als túnels de Cuchi es pot combinar amb la visita al museu de la guerra, no hi ha un resum de a nivell fotogràfic molt impactant de les imatges més dures del efectes d'aquesta guerra. Entre elles, una sala dedicada només a efectes secundaris del agent químic "taronja" que els avions americans van tirar a moltes parts del país causant milers de morts i amb efectes secundaris que es passen de generació en generació.

Amb l'estomac encongit, tornem al barri backpackers on passarem la nostra última nit abans de fer rumb cap al delta del Mekong i la illa de Phu Quoc.